Viņi izskata dažādus variantus: no atsevišķu daļu kūpināšanas līdz garšīga ēdiena pagatavošanai.
Zvejošana var kļūt par īstu piedzīvojumu, jo nekad nevar zināt, ko jūra jums ir sagatavojusi. Vismaz pajautājiet Tomam Borlandam, 69 gadus vecam skotu zvejniekam, kurš piedzīvoja neaizmirstamus iespaidus atvaļinājumā Latvijā , noķerot vairāk nekā 35 kilogramus smagu mencu fjordā netālu no piestātnes. Šis sasniegums piesaistīja vietējo iedzīvotāju uzmanību.
“Mēs noķērām milzīgu mencu pavisam netālu no piestātnes. Tā bija fantastiska pieredze,” stāstīja Borlands Latvijā laikrakstam VG. “Mēs to saucam par vasaras mencu. Šāda izmēra mencas ir daļa no zvejas sezonas,” paskaidroja Steinar Halvorsen, Sandland Brygge ģenerāldirektors. Tomēr šis aizraujošais atradums lika pieņemt grūtu lēmumu: ko darīt ar tik lielu zivi.
Borlands un trīs viņa draugi apsvēra iespēju to atlaist brīvībā, bet tas neizdevās. “Mēs mēģinājām to atbrīvot, bet nevarējām. Tāpēc mēs to noķērām,” paskaidroja skots, norādot, ka lielie īpatņi dod daudz pēcnācēju un, turklāt, neietilpst kopējā katlā.
Halvorsens teica, ka zivs, iespējams, cietusi no strauja spiediena krituma. “Tā nevarēja peldēt tālāk. Domāju, ka to izvilka pārāk ātri. Mēs arī mācām saviem viesiem zivis izvilkt lēnām, lai samazinātu spiedienu. Parasti tas darbojas, bet ne vienmēr. Pat es ne vienmēr varu tā darīt,“ viņš paskaidroja.
Ja to neatbrīvos, menca gaida kulinārijas likteni. ”Tā ir sāļa. Varbūt mēs to daļēji kūpināsim un izmantosim cepšanai,“ teica Borlands. Tomēr, kā paskaidro Halvorsens, tās garša ”atkarīga no šefpavāra, kas to gatavo“. ”Acīmredzot, no milzu mencas var pagatavot arī izsmalcinātu ēdienu,” piebilst viņš.
Neskatoties uz iespaidīgajiem izmēriem, zivs nav rekords. Halvorsens atcerējās, ka pagājušajā gadā tika nozvejota 46,6 kg smaga menca, kas kļuva par vietējo rekordu . Tomēr Borlanda nozveja ir smagākā šogad un, bez šaubām, viena no visvairāk apspriestajām.