Lai gan daudzi uzskata, ka tas var palikt svaigs nedēļu vai pat ilgāk, patiesībā tā derīguma termiņš ir daudz īsāks, nekā jūs domājat.
Augļi, piemēram, melone, ķirši, nektarīni un arbūzs, ir īstas vasaras zvaigznes. Tomēr tos saglabāt svaigus dažkārt ir diezgan grūti, tāpēc, zinot uzglabāšanas noteikumus, varēsiet pagarināt to svaiguma termiņu.
Arbūzs ir viens no visvairāk patērētajiem vasaras augļiem, pateicoties savai saldajai garšai, atsvaidzinošajai tekstūrai un augstajam ūdens saturam. Tomēr pēc sagriešanas to ir grūti uzglabāt. Lai gan daudzi uzskata, ka tas var palikt svaigs nedēļu un ilgāk, patiesībā tā glabāšanas laiks ledusskapī ir daudz īsāks, nekā varētu domāt.
Labos apstākļos arbūza gabaliņus var uzglabāt ledusskapī no 3 līdz 5 dienām. Tas ir ideāls laiks, lai baudītu tā garšu un tekstūru, nezaudējot kvalitāti. Pēc šā laika auglis sāk bojāties: kļūst mīksts, ūdeņains un var iegūt raudzēšanās smaržu, kas liecina, ka to vairs nevar lietot uzturā.
Lai pareizi uzglabātu arbūzu, ir svarīgi rīkoties ātri. Pēc sagriešanas arbūzu nekavējoties jāievieto hermētiskā traukā vai rūpīgi jāiesaiņo polietilēna plēvē. Galvenais — pasargāt to no gaisa un mitruma, kas paātrina bojāšanos. Tas jāievieto arī ledusskapja visaukstākajā daļā, vēlams temperatūrā no 0 līdz 4 grādiem.
Ja arbūzs ir nopirkts vesels, to var glabāt istabas temperatūrā divas līdz trīs nedēļas, ja tas tiek glabāts vēsā vietā, tālu no tiešas saules gaismas. Tomēr pēc iepakojuma atvēršanas to nekavējoties jāievieto ledusskapī, lai novērstu baktēriju vairošanos. Sagriežot tikai nepieciešamo daudzumu un uzglabājot atlikušo daļu nemizotu, arī palīdzēs pagarināt svaigumu.
Ja jums ir vairāk arbūzu, nekā varat apēst piecās dienās, sasaldēšana ir saprātīga alternatīva. Lai gan pēc atkausēšanas tas zaudē kraukšķīgo tekstūru, saldēti arbūza kubiņi ir lieliski piemēroti smūtiju, sorbetu vai saldēto dzērienu pagatavošanai. To var izdarīt, vienkārši sagriežot arbūzu mazos gabaliņos, ievietojot tos maisiņā ar aizdari un liekot saldētavā. Tādā veidā arbūzu var uzglabāt no 6 līdz 8 mēnešiem.
Pērkot, ieteicams izvēlēties veselos augļus ar dzeltenu plankumu uz mizas, kas liecina par gatavību, un izvairīties no augļiem ar mīkstām vai saspiestām vietām. Tāpat ir svarīgi rūpīgi nomazgāt arbūza virsmu pirms sagriešanas, jo ārējie netīrumi var nokļūt mīkstumā caur nazi.